söndag, januari 18, 2009

Dragläge

"Puss på dig, morbror Tyler!" Lilla söta Heika har charmat Tyler. Heika är Tylers kullsyster Immas lilla valp, ett halvår gammal liten snutta.
Idag var vi ute på tur och hälsade på Heika igen. Hon kom stormande när hon kände igen Tyler. Och hon hade sin kullsyster Vilda där. Och Tylers egna kullsystar, Zelma och Zamba... Det blev till att stå i för herrn! Men han tog det som vanligt - med upphöjt lugn och lite "jag-drar-och-gömmer-mig-hos-matte" emellanåt...
(Kameran hängde inte alls med i grådiset, det blev bara suddisuddi, så därför blev det en gammal inomhusbild på Heika och Tyler)

När alla damerna dragit hem eller däckat i bian blev det lite specialsöksträning för Tyler. Alltid lika kul när någon annan lägger ut och man inte vet var det finns utlagda fynd! Då får man läsa hund och lita på vad man ser.

Och alltid lika kul också att se att specialsökhundar alltid väljer rätt håll så fort de går in i en byggnad, in genom en dörr, eller nerför en trappa! Det har man i ryggmärgen som hundförare att observera - det första valet är alltid det viktigaste.

Väldigt bra scanningsarbete har han sedan. Det är otroligt intressant att se hur en hund arbetar med att ringa in och fånga doftfall, jobbar sig fram mer och mer intensivt. Tyler bröt sig nästan in bakom en bänk i jakten på källan. Luftdraget från ett fönster gav doftsippring längs en vägg bakom bänken. Att det sedan var lättare att hitta fram till fyndplats från bänkens framsida upptäckte han först efter viss frustration och pipande och nya attackförsök mot bänken. Han hade ju hittat rätt ju...

Mycket duktig envis arbetshund, många köttbullar blev det!

Tack för idag allihopa, två- som fyrbenta!

Inga kommentarer: