lördag, november 22, 2008

Snövitt

Gick ett spår med Tyler idag. Mitt i stan. Man får passa på när det är snö!
Hade låtit det ligga tolv timmar. Det gick sådär. Vinden hade hunnit vända och öka på rejält, så alla sträckor funkade inte. Jag hade lagt dom i en fyrkant, så det blev iaf hyfs bra på några sträckor. Bästa belöningen för Tyler var att husse dök upp just när vi var klara!

Så nu har jag varit hundfri och dammsugit, skurat, pysslat med bokföring, och till och med bakat mina berömda vita minibrownies, snöpudrade med florsocker. Bästa belöningen för mig...

fredag, november 21, 2008

Språk och spår

Idag gjorde jag ett kul journalistjobb som förde mig till Finland igen. Bara på telefon dock, tyvärr. Det roliga var att mannen jag skulle intervjua bara glatt pratade på. Hade jag fått en syl i vädret hade jag kunnat hacka fram att min finska ungefär sträcker sig till Papin Jahti.... haha...
Efter ett tag tyckte han väl iaf att jag var en ovanligt tyst journalist så han sa "Shall we do this in english?" "Ehhh... Yes, please, kiitos..."
Hemma blev det hundpromenix i snön som hade vräkt ner. Tyler älskar sina praktiska Hurtta-grejer (finskt märke! haha...), så mjuka och fina. Här är hans i sitt stiliga vinterhalsband med reflex.

Coolt med snö, då kan man se vilka spår hundar följer. Säkert någon intressant tös här som blyga Tyler kan spåra. Lagom avstånd för en gentleman...

torsdag, november 20, 2008

Beskyddaren

"Matte hjälp...!" Stackars blyge Tyler kommer och gömmer sig med huvudet i mitt knä när den vilda granntösen Selma mumsanfaller honom när vi är på besök där. Selma är jättekär i Tyler. En riktig stalkerbrud... Selmas matte och jag brukar ta en och annan kvällsrunda ihop. Selma blir överlycklig över sällskapet. Igårkväll när vi kom innanför porten tog hon resolut och slet till sig Tylers koppel med munnen och drog honom med sig i kopplet..! Tyler blev helt ställd. Vi mattar också. Jösses vilken bestämd rottisdam! Vilket initativ på sena kvällskvisten...

Snabbt som en pil dök han bakom min rygg och kikade fram på Selma mellan mina ben, medan hon slet och drog för att få ett bättre grepp i hans koppel.
"Kan du beskydda mig? Snälla beskydda mig, matte."
Jodå. Kan jag. Han är ju min, Selma... =)

onsdag, november 19, 2008

Yy, kaa, koo, nee...

Äntligen blev det av att baka karelska piroger!
Kolla vilka beautisar! Direkt ut från ugnen... Mmm...
Receptet var på 25 st, så nu har jag ett litet lager att ta fram av från frysen. Så enkelt, gott och billigt! Tror jag ska göra ett gäng med potatisfyllning också. Smarrigaste höstlunchen man kan tänka sig är ju att norpa till sig två, tre såna här... Nästan som i Hakaniemi saluhall!
Tänk, så mycket man lär sig i livet. Jag hade aldrig upptäckt dom här finska godsakerna om jag inte hade åkt till grannlandet i öst och kollat på Kent förra året. Kiitos, kiitos!

Tyler tyckte bäst om äggsmöret man äter till... haha...

tisdag, november 18, 2008

Stockad och trött

Sjukgymnastik och gångträning idag (f'låt igår måndag menar jag ju). Tog tåget över till Köpenhamn för att gå lite på gatorna där. Det har jag inte gjort sedan olyckan. I Köpenhamn är det redan hysteriskt julskyltat och full julhandel överallt. Kolla vilken glad orkester som sitter i Illums skyltfönster. Värsta krocken i skallen när man går med Kents bonusspår i ipoden ju... haha...
Köpte med mig ett lass nya böcker hem. Danskarna har mycket mer läsvärt i sina bokbutiker, inte bara massa deckare och sk*t och mög.
I hate deckare. Jag vill läsa bra storys, lära mig saker, tänka, fundera över relationer och sammanhang. Bara jag läser på en bokbaksida att någon är död och det är jättemystiskt och så är det någon gammal alkad avdankad snut eller någon ung polistjej och ska reda upp det så blir jag astrött... Take it away!

Blev jättetrött av allt gående. Benet som en timmerstock. Och hemma väntade en pigg rackare som ville jobba och ha lite tid av mig trots sen kväll. Så det var bara att lägga ut lite preparat och köra honom trött också. Men nu är det baske mig natt och vila för oss båda.

söndag, november 16, 2008

A timekill to die for

Så här kan man också tillbringa en gråmulen söndag i Skåne..! I ännu mer mörker!
Det var söktävlingar på Ystad BK idag. Tyler fick hjälpa till att valla sökrutan. Husse fick parkera nere i denna lådan och ligga och vänta på att bli upphittad...
Sök är en härlig och mysig hundsport och sysselsättning! ;-)
Foto: Tomas Fröstberg.

Själv hade jag lite öppnare vyer... Raka motsatsen, faktiskt.
Var i Ljunghusen på strandpromenad med min kompis Li.
Soligt och ljust och fint! Men ganska blåsigt...
Jag tror inte jag har varit här någonsin utan vov, så det var lite konstigt. Men vi hade te och pajbitar och kakor med oss och det var lagom fikalä uppe i sanddynerna. Mmm...

lördag, november 15, 2008

Den rätte kom in

Äntligen fick han komma in, den rätte! Igårkväll var jag äntligen och såg filmen "Låt den rätte komma in". Som jag väntat på den filmen, som ju skulle haft premiär i våras, men då så retligt sköts upp till hösten...

Läste boken förra hösten, och den är ju bara så bra!
Jag var skeptisk när jag blev rekommenderad att läsa den. Vaddå vampyrer, nääeee tack...
Men boken handlar ju inte riktigt om det totalt sett. Den handlar om mobbing, förortsliv, tonårstid, gränslös kärlek, utanförskap, hjältar, hämnd, ja allt möjligt...

Tomas Alfredson har verkligen lyckats göra en jättebra film av boken. De unga skådespelarna är fantastiska i sina roller och tidsandan och miljön i förortslandet är mycket skickligt fångad. Florapaketet på bordet, den svartvita polisbilen, de unga skolkidsens frisyrer och kläder (sh*t, så där såg man ju ut...)

På samma sätt som "Låt den rätte komma in" handlar om kärlek handlar förresten John Ajvide Lindqvists uppföljande zoombie-bok "Hanteringen av odöda" om sorg kan man säga. (Om man nu ska våga sig på att tolka en författare...)

Läs båda är mitt tips iaf! Och gack och se filmen! Nu!
Låt dom komma in, hela vampyrgänget...

onsdag, november 12, 2008

Rama lama ding dong

Tyler fick en så fin födelsedagshälsning häromdagen, kolla! Från syrran Zamba som har varit på semester i höst i Tyskland och gått på Zoo i Grimmen. Lamadjuren ser högst förbryllade ut över besöket... =)
Foto: Irene von Homeyer.

tisdag, november 11, 2008

Här har du min tisdagskväll

Har just varit på Cinemateket och sett Jan Troells "Här har du ditt liv". Har alltid velat se den, men det har inte blivit av. Nu kan jag i vart fall ansluta mig till Prettoklubben (apropå länken där på filmen...haha...).

Eddie Axberg är så himla bra, han är så lågmäld och ändå så uttrycksfull. Egentligen gör han samma typ av roll sedan i Utvandrarna och Nybyggarna (även där då i regi av Troell). Ung nyfiken godtrogen man på jakt efter liv och mening...

Jag älskar den repliken i början av den nästan tre timmar långa filmen:
"Jävlars!!! Jag vill inte ha det bra!", som unge Olof säger när han drar iväg mot allt och ingenting, bort från alla påtvingade omsorger om sitt liv. Lite som i Sean Penns omtalade film från förra året, "Into the Wild", som jag också sett i höst. Fast Olof flottar timmer, sliter i sågen, jobbar hos en smed och hasar runt med biograf- och cirkusföljen i början av 1900-talet i ett iskallt och fattigt norra Sverige, nästan hundra år före Christopher McCandless och hans Alaskaäventyr...

Jag har alldeles glömt att blogga här om att jag varit och tävlat med Tyler igen. I söndags var vi ju i skogarna utanför Ljungbyhed och lyckades prestera godkänt resultat i brukssöket! Det var så gött! Äntligen!! Mer om det på hundbloggen.

Nu ska jag dricka te och läsa. Jag är så j-a kulturell ikväll.

lördag, november 08, 2008

Om gyllene år

Hipp hipp hurra ida för en mysig kille så gla
- och go som guld! Tyler fyller fem år idag och har börjat dagen med köttbullspaket och allmänt kråmande i sängen. I em ska vi ut en sväng och se om vi kan finslipa bort lite tjuvstarter inför morgondagens äventyr.

Tänk vad fort tiden rusar iväg... Men tiden går ju fort när man lever gott och har kul!
Med eller utan tjuvstarter... ;-)

måndag, november 03, 2008

HöstNoll7

Ett år sedan utflykten i östra grannlandet..! =)
Kulttuuritalo, Helsingfors. Intressant byggnad av Alvar Aalto. Akut samlingsplats för mig och några till november förra året.

Mmm... Hit vill jag åka igen, härlig stad!
Jag vill flumma runt på Stockmann, gå på Hakaniemi gamla fina saluhall och fynda fina hantverksgrejer, och äta karelska piroger morgon, middag, kväll...

söndag, november 02, 2008

Nålens öga

Så har vi varit och tävlat i brukssök, Tyler och jag. Här finns mer att läsa om det, på hundbloggen. Allt, faktiskt. Men vi slank tyvärr inte genom nålens öga och blev uppflyttade.
Det är sååååå svårt att tävla i sök... Precis allt ska klaffa - söket, budföringen, och brukslydnaden.

Och man tävlar hela dagen, det tar helt enkelt så lång tid. På morgonen gör alla ekipagen sina sök ute i skogen, sedan gör man budföring och platsliggning alla tillsammans i nästa moment, och sedan kör man in till den arrangerande klubben och kör lydnadsdelen. Denna gång var det Malmö Brukshundsklubb som var arrangör, och själva söket hölls då i en skog utanför Veberöd (för det finns ju tji fikon inte så mycket till skogar närmare Malmö...)

Nya tag nästa helg! Ännu längre resor på en dag...

I övrigt händer här inte så mycket. Inte hemmavid iaf.
Ingenting
Först kom ingenting
Sen kom ingenting
Sen kom ingenting
men ingenting är (ingenting, inget, inget)

;-)
Ja ja. Än sitter huvudet kvar iaf. Öronen med.
Otroligt bra box måste jag säga. Lyxigare kan man inte åka tillbaka till 90-talet...
(Concorde dit
en blixtvisit
sagolik)

Ingenting slår Kent. Ingenting någonsin.

Nä, nu får jag gå och lägga mig. Imorgon är det supertidig jobbedag.
Gaasp.