onsdag, juni 15, 2011

Lägerliv

Tyler och jag har varit iväg på det årliga lägret med Eftersöksakademin, en härlig höjdpunkt varje år. I år var lägret förlagt till HundCampus i Hällefors i Bergslagen och där har vi ju varit en hel del förr, om man säger så...

Här är vi ute och går patrullstig. Tyler får gå och snoka och nosa längs en stig och jag får hålla koll på om han får upp nos på något som bör undersökas noggrannare. Läsa hund, som det heter.

Tyler är ganska tydlig i sina nosmarkeringar. Ganska envis också som synes. En ridgeback ju...

Det är bara att hänga på söknosen. I ett sånt här sök, eftersök, använder hunden ofta både spår- och sökteknik, lite varvat. Det viktiga i räddning/eftersök är att ta sig fort till fynd när det finns indikation på något, vad det än kan vara, som är av intresse för uppdraget. Tyler söker också både högt och lågt med sin nos, spårar om det finns spår, men sätter upp nosen ibland och söker av runt omkring också, sniffar efter nya spår i marken eller doftmolekyler uppåt så inget finns uppe i träd eller på höjder man passerar.
Här var det visst något upphittat på marken, en tröja. Kläder är viktiga fynd.
Och här är det vattensök. Tyler älskar vattensök, han söker gärna från båt också. Här är det strandkanten som väckt hett intresse och det blir fullt drag...
Hela hunden går ner i vatten. Matten stannar minsann kvar. För här blev det skallmarkering, här hittade han något igen.
Lite mys och belöning och eftersnack. Tyler blir så himla stolt när han hittar grejer. Jag med...
Förutom olika moment av spår (som t.ex. id-spår) och sök på land och i och ovanpå vatten från båt hade vi en dag med MSO (Managing Search Operations). Sista dagen hade vi också en avslutande övningsuppgift på tid. Här är det Tyler och jag som ska gå på och jag håller på och råddar med hans väst och tar emot instruktioner. Uppdraget: Tre försvunna kvinnor som inte mår så bra psykiskt, kommit bort från en utflykt med sina vårdare dagen innan. Således förmodat medtagna efter en natt i skogen, kanske också skadade.
Terrängen var ganska kuperad, mycket backar, buskage, skog, stigar. Och en hel rad av någon slags jordkällare, som vi kollar här.
Hej hopp, full fart, nu har han något...
En klädesplagg upphittad av herr Tyler!
Och en skadad kvinna en bit bort blir nästa fynd.
Här har Tyler hittat en scarf, mycket intressant...

Ja, så var dom upphittade till slut alla tre. Uppdraget slutfört och godkänt.
Och min fine kämpe, ja han skulle gärna ta en runda till...
Underbara Tyler, så kul att jobba med honom! Och vilken toppenvecka vi hade däruppe! Jag paddlade till och med kajak när vi var ute på sjösök... Unbelivable...

Ja så kul vi hade det! Tack till alla inblandade - andra deltagare, figgar, instruktörer, HundCampus och Eftersöksakademin! Vi kommer tillbaka - som vanligt!

1 kommentar:

Karin Nestell sa...

Hej!
Hittade din gamla blogg och ett inlägg om min Zeke http://profiler.aktivhund.se/ridgekatten/Polarn-och-pyret-b1316.aspx

jag minns att du hade lagt upp en bild eller två på honom och Tyler, men länkarna fungerar inte längre.

Jag inser att det är evigheters evigheter sen, men om du har de bilderna kvar, tror du du skulle kunna skicka dem till mig?

Karinnestell@gmail.com
Blogg: www.gillixadmiral.bloggagratis.se

Det är tyvärr så att för 2 veckor sen var vår älskade Zeke tvungen att somna in på grund av en allt för snabbt växande tumör från njuren och jag försöker samla bilder till bloggen för de som vill se vilket liv han levde och minnas honom som den underbara hund han var.

Vänliga hälsningar Karin