måndag, maj 16, 2011

Rös och ros

Den ivrige klättraren i farten igen... Här är vi ute i djupa skogen och tränar specialsök. Jag har gömt en mysko påse inne i ett stenröse. Först har jag gått patrullstig i slalom över området för att täcka in det i förhållande till vind och terräng, tills han plötsligt fick ett vindfång och visade att det fanns något därute. Jag fick en markering av "förhöjt intresse", den där typiska blicken jag får av honom, en titt på mig och så pekar han med nosen vart han vill. Då släppte jag loss honom på frisök, att leta sig fram själv till källan medan jag följer på avstånd.

Vi kom fram till ett stenrös och Tyler provade först att ta sig upp där för att komma närmare.
Sedan backade han ner, tog sig runt röset och gjorde skallmarkering där på andra sidan. På ett sånt här lite rörigt och småbesvärligt ställe vill jag gärna ha skallmarkeringen på lite halvlångt avstånd, att han markerar säkert var det är, men inte går hela vägen fram. Han verkar ha en slags inbyggd radar för att inte gå för nära, och det är jag mycket nöjd med. Han går aldrig helt nära direkt, även om han kan, utan stannar först på säkerhetsavstånd och gör en frysmarkering, d.v.s. blir helt stilla och ger skall i väntan på mig.
Jag ber honom sedan gå hela vägen fram och "slutmarkera". Kolla så försiktig han är... Det är verkligen jättekul att träna med en sådan här klok filur. Han har full koll på det mesta.
Ja sånt där håller vi mest på med nu. Och så spårar vi bruksspår. Och så tränar vi brukslydnad också, håller det igång. Här är vi på Burlövs BK i vårvärmen och slipar på fotgåendet på appellplan. Tyler går gärna fot på alla andra underlag utom just appellplansgräs... En helt otrolig spjuver i sådana sammanhang. Där är han mer intresserad av underlaget än att lyda mig haha...
"Och maskrosor är ju så mysiga..!", hälsar Tyler (a.k.a. Tjuren Ferdinand...)