måndag, oktober 04, 2010

Ett Yeti-spår och jättesök

Får väl börja med det nyaste nytt (när jag bloggar så dåligt haha) och berätta att Tyler igår gjorde sin officiella debut i bruksspår på Hörby BK. Och det gick kalas, vi blev godkända med 178 poäng! Det räckte faktiskt till en fjärdeplats av 12 startande ekipage, just utanför prispallen.

Det är jag faktiskt nöjd med, med tanke på att vi bara tränat bruksspår sedan i somras. Jag har ju akut slagit över och bytt kurs i tävlingssammanhang från brukssöket efter anmärkningar om att "hund agerar för mycket på egen hand", det vill säga rusar iväg och markerar figgarna utan att jag hinner eller ens kan stanna honom med jämna mellanrum snyggt och lydnadsmässigt mitt på stigen, som man ska och måste för att få bra betyg.

Egensinnigheten och denna ivern är ju egenskap han har från sitt specialsök, och då kanske jag ska låta honom få vara mer på egen hand, som han får i bruksspår mer än i brukssök. Kanske är bruksspåret helt enkelt en bättre kombination med specialsöket, det är iaf mina tankar och gissning just nu.

Vi har också, förra helgen, hunnit med Hällefors och HundCampushelg! Upp för att fylla på med lite nyttig vidareutbildning och träning på allt möjligt. Jättekul, tycker både jag och Tyler!

Och efter 60 mils resa är det så skönt att göra sig hemmastadd på vårt favoritställe, underbara hundvänliga vandrarhemmet Älghornet! Tyler stretar och drar hela vägen in och till "sitt rum", där vi brukar bo.

Redan samma kväll körde vi sedan igång med teori och upplägg för helgen. Full fart under maxade dygn! Och på HundCampus drar han också runt som besatt. Vissa rum, som där labträning görs på plattformar och sökbanor, försöker han alltid glatt dra mig in i, vare sig vi ska dit just då eller inte...

En stor del av helgen ägnades åt Tylers eget specialsök, sök efter preparat av avlidna. Här är vi uppe på en stor vindsvåning som ska sökas av.

Ett första preparat hittas och markeras när vi patrullerar inne bland hyllorna. Men här finns kanske fler, så det är bara att leta på och söka av sektion för sektion. I den här situationen föredrar jag att jobba med honom i koppel, eftersom det annars kan vara svårt att med hänsyn till vinddrag och annat i ett sådant här tajt men stort utrymme (tajt för alla hyllor och gångar) vara helt säker på att alla sektioner blir exakt lika noga avsökta. Släpper jag honom lös på frisök, som ofta annars när jag ser att han har något i nosen, kan arbetet i ett sådant här fall sannolikt ta mycket längre tid.

Med kännarmin skrider han till verket igen in bland alla hyllorna. Det är jättekul att se hur han jobbar när han ringar in sina fynd!


"Här var det mer grejer, matte!" Tyler har hittat preparat uppe i en hylla som han stolt vill visa och markera.
Så var det Friskvårdsdags för alla! Det måste man ju också ha! Tyler såg lite fundersam ut först när han kollade vad Håkan höll på med. Men eftersom han är från Eskilstuna, Håkan, så kände vi oss såklart trygga! Tyler visade sig ha en liten ansträngning i nedre ryggdelen, förmodligen efter en rejäl vurpa i söket helgen dessförinnan. Det fixade Håkan till galant!

Håkans hund Märta går på doping. Ja alltså, hon söker och markerar dopingpreparat.

Läcksök stod också på schemat under helgen. Läcksök är bra träning i specialsök inte bara för att kunna söka läckor rent praktiskt, gas et.c., utan också för att hunden tränas med ännu en metod att alltid söka efter källan, där doften kommer som allra starkast ifrån. Nödvändig kunskap, vad man än har för grundinriktning i sitt specialsök, vilket ämne hunden är inställd på.

Trots att vi inte tränat läcksök en enda gång sedan vi gick grundutbildningen visste Tyler direkt vad det handlade om, utan minsta lilla påminnelse. Så jag befann mig plötsligt i en situation där jag åkte kana i mina gummistövlar i grustaget efter hoppeskutthunden! Han mindes allt och rusade glatt järnet mot alla läckor, så det var bara att hänga på...

Så var det dags att packa sig hem i hundcontainern söndag eftermiddag. Lång väg, mycket kentig sådan iaf! hehe

Massa höst tog vi som synes med hem också... Håhåjaja... Men den gör sig finare häruppe i Bergslagen än i Skåne va? Inte massa vindpinade slättland heller...