måndag, november 30, 2009

Tårta på tårta

Tårta blev dagens tema. Först i sökskogen, där vi firade Nina och Tischas klassuppflyttning från lägre till högre på söktävling i Burlöv. Grattis grattis!! Nina hade med sig en smarrig chokladtårta som vi avnjöt efter dagens sökomgång i Klåveröd. Mmm...

Jag försökte mig på att ta en bild på det stolta ekipaget i deras träningsomgång i sökrutan, men min mobiltelefonskamera i novembermörkret plus en glad boxersvans var visst ingen superlyckad kombination... hahaha...

Men som stämningsbild funkar den ju. Så här mysigt har vi det i bruksgrenarna, vi hundfreaks!

Oavsett vilken bruksgren man ägnar sig åt så är man ute i skog och mark nästan hela dagen. Och nu i den värsta mörka årstiden så får man ju alla dygnets ljusa timmar utomhus - i alla fall om man kör sök som tar så härligt lång tid med vallande av sökruta, figurantarbete och hundgöra. Det är faktiskt det bästa av allt! Lovely.

Sedan var det bara hem och skala av sig alla blöta smutsiga kläder (mycket blött i markerna nu), ta ett skönt bad, och sedan kom tårtorna på rad...

Efter en hel dags rännande i skogen kan man ju med gott samvete ägna sig åt mer gott, eller hur? Två sorters underbara smörgåstårtor väntade hos min svåger, som fyllde år idag. Och minsann om där inte dök upp en efterrättstårta också... Mmm...

söndag, november 29, 2009

På tur

På lördagen (igår) var vi på julträff på Järavallen med Tylers uppfödare. Maaaaassor av ridgebackar i alla åldrar... Maffigt!

Och jättetrevligt att träffa alla gamla och nya vänner! Tyler gick på promenad runt sjöarna med ett gäng, bland annat en av hans favvetjejer Indra.


Här sitter Tyler och funderar på korvgrillningen intill... Eller också något helt annat... =)

Jag var inte ett dugg i farten med kameran, men tack och lov finns det ju andra som kan sånt så här kan ni i stället se fina bilder från träffen hos brorsan Kaizer!

Tack alla för en trevlig dag!

onsdag, november 25, 2009

På däck

"Tittut, är det någon hemma? Är det dessa däck vi ska ha, matte?"Ja idag har vi bytt till vinterdäcken och Tyler hade jättekul bland alla däck och trevliga människorna på verkstaden. Han hade fullt upp att ränna runt och inspektera.

Men det visade sig bli en mycket dyr historia för matten eftersom det behövdes både helt nya däck och bultar... =(
Plus att det upptäcktes att det behövdes massa andra grejer också... =((

(Så här är valet: Alternativ 1: Du satsar på en dyr bil men den kommer också kosta multum att underhålla med massa ständigt återkommande service - vinst: den är säker och trygg och det händer förhoppningsvis inga oförutsedda grejer. Alternativ 2: Du hankar dig fram på billiga bilar som kostar noll i underhåll eftersom dom inte är värda det utan man reparerar när det rasar och man får ständigt vara beredd på vad som helst till vilket pris som helst eller rent av ingen bil alls endera dagen och press att snabbt inköpa ny riskabel skitbil - vinst: Neeeeej... aldrig mer alltså...)

Ställd inför detta faktum åkte jag sedan med Stina till Köpenhamn för att trösta mig med en trevlig eftermiddag. (Tack för det, det behövdes!)

I Köpenhamn var det julpyntat och vackert. Synd att allt är så dyrt bara numera på andra sidan Sundet. Ack, gamla tider när man tog ut halva sin lön i danska pengar och levde som en shopping-dronning...

Av någon underlig anledning började jag sedan också tänka på hjul i stället för jul när vi traskade från Ströget och tillbaks till Hovedbangården... hmm..?

Ganska fint hjul iaf.

Hemma väntade Tyler och ville ha promenad och pysselafton, leta och markera specialsöksgrejer en stund, och sedan leka med sina Nina Ottosson-grejer. Dog Casino och Dog Tornado är favoriterna just nu. Han är snabb som en kobra när han svingar runt med plattorna, huga!

måndag, november 23, 2009

På date

Idag har blygpojken Tyler varit på tjejdate, hos snygga Malaika i Ekeby. Det tyckte han var buskul! Han blev superförvånad när vi kom fram och det stod en glad tjej och väntade på honom.

Och Malaika visade sig vara en tuff tjej som kunde få fart på Tyler, hon! Det var underbart att se två sådana goa ridgebackar genast fatta tycke för varandra och så sätta igång med hopp och bus och lek och smygande på varandra. Och inga hundar leker så bra ihop som två ridgebackar, dessa muskelknippen till hundar som stångar brösten mot varandra högt upp i luften i sina hopp och gör feta hårda tacklingar med full kroppskontroll. Den som sett det vet vad jag menar... (tyvärr fångade inte min sega digitalkamera de allra bästa attackerna dock)

Och dom är så lustigt lika, Tyler och Mailaka, så man kan tro att dom är släkt! Färgen, huvudet, uttrycket, och till och med de vita gräddfläckarna på bröst och tassar. Men inte enda gemensam nära anfader eller anmoder hittar vi i stamtavlorna.

Tja, man kan ju vara råsnygg av sig själv också hahaha...

Tack för en supertrevlig em-träff och fikabus! Vi ses snart igen!


Smyger bäst som smyger sist... ;-)


söndag, november 22, 2009

Söndagsmys

Vassego, en inblick i ett typiskt figge-bo på söktävling!

Så här mysigt har jag tillbringat en av årets regnigaste dagar, under en gran långt upp på Hallandsåsen. Instoppad i en mörk låda byggd av två pallkragar, ett tjockt trälock ovanpå, och sedan kamoflaugenät och massa grankvistar.

Sedan är det bara att ligga blickstill och knäpptyst och vänta på att man blir upphittad. Tack och lov blir man ju oftast det haha...

Men jösses så genomblöt jag blev. Det regnade oavbrutet hela dagen. Har bytt skor och kängor och tröjor och jackor hur många gånger som helst. Och det blev nästan aldrig ljust heller idag, inte däruppe i skogen i alla fall. Bara grötmörker, dimma, dis, gråväder...

Vi var där redan sju på morgonen i mörkret och förberedde allt för dom tävlande, vallade upp sökrutan och sånt. Med ficklampor! En älgfamilj skred i sakta mak över bilvägen upp. Vackert!

Med bruksgrenarna får man verkligen uppleva naturen på nära håll året runt. Och man känner sig så mysigt trött efteråt av allt springande fram och tillbaka hit och dit. Och det är så kul att jobba som funktionär för då får man se hur olika hundar jobbar, hur olika sätt dom tar till för att lösa uppgiften (och hur andra hundförare jobbar, ej att förglömma!). Man ser ju både bra och dåliga grejer, och ser hur domarna bedömer och sätter betyg på alltihopa.

Den enda som inte var nöjd med sin dag var herr Tyler. När han såg mig packa ryggsäcken och klä på mig alla skogskläderna kvart över sex på morgonen kom han förhoppningsfullt lallande från sänghalmen och ut i hallen. Jag sa "nej tyvärr du får inte följa med idag" och gav honom en köttbulle som tröst. Då gick han raka vägen tillbaka in och la sig halvvägs under sängen!!

Nu har vi haft promenad och myst med nylagade plättar härhemma så nu är jag nog förlåten får vi hoppas...

söndag, november 15, 2009

Sökrapport

Nein, det bidde ingen uppflyttning idag heller i söket när vi tävlade på Söderåsens BK i Ljungbyhed... =(

Det är som om det har gått troll i hela saken. Antingen funkar det ena eller så funkar det andra, men inte båda på samma dag. Idag hade vi sökmomentet med oss från skogen ("bra markeringar och påvis" har till och med en av domarna skrivit, tjoho, det värmer ju lejonhjärtat!), men sedan funkade inte lydnaden tillräckligt bra och gav poäng nog för att sammantaget ta oss över uppflyttningsstrecket... Trist, trist...

Positivt, förutom söket, var ändå att jag äntligen fått till framförgåendet!!! Jag är så jätteglad för det så jag sätter det på stora pluskontot också! Härligt! Som jag strävat och tränat och slitit med detta hopplösa framförgåendet, trodde aldrig jag skulle lyckas lära in det. Men si, nu vet jag att det gick det med. Nu ska vi bara få till den där toppdagen med både sök och lydnad samtidigt. Det måste ju inträffa någon j-kla gång eller va??

Men det är svårt med sök för många. Återigen var det magert med uppflyttade ekipage. Två (eller var det tre?) av totalt nio startande. Så vi var några stycken som fick åka hem med samma känsla typ.

Ja ja, men söktävlingar kommer det flera. Och det var ju väldigt trevligt "appellplansside" med alla nya och gamla hundvänner! Tack alla för idag!

Tyler är som vanligt nöjd med sin dag han. "Avdrag för tugg på en apport, so what? Noll poäng för att inte vilja ligga ner snabbt på blöt geggig appellplan? Som om jag bryr mig", hälsar Tyler från soffhörnet med sin lilla lejonvalp. =)

("Förresten så har jag börjat träna rapport nu också och tycker att det verkar mycket roligare och fartigare, bara så ni vet... Men säg inte det till matte...", hälsar Lure Coursing-mästaren Tyler.)

tisdag, november 10, 2009

Glad i hatten fnatten

Hahahahaha hatti ha... Roligast i dag.

Laholms kommun köper 60 tänkarhattar för 18.000 spänn till sina kommunchefer så att dom ska bli bättre problemlösare. Oh yes. Hatten av för denna snilleblixt! hehehe...

Jag är så otroligt nyfiken bara på hur kommunen bokför hattarna, vilka konton dom får ploppa in på? Jag menar detta kan ju vara något för oss ensamma företagare också. Jag behöver minsann också lite färgglada nya plagg så att jag tänker bättre vid mitt skrivbord, så jag hoppas verkligen vi kan vidga kontot till mer än hattar. Vid kundbesök måste jag absolut kunna byta också så att jag får rätt infallsvinkel på olika juridiska problem. Mycket viktigt och vettigt. Får väl höra vad Skatteverket tycker om mitt önskemål.

Oppfinnar Jocke, släng dig i väggen med din lilla pyttemössa...

söndag, november 08, 2009

Gammal (nåja) gubbe på stubbe

Hipp hipp hurra för goaste knasgubben som fyller sex år idag!! :-D

Helgen har hittills ägnat åt sök och han var i sitt esse när vi bara körde snabba skick fram och tillbaks i granskogarna utanför Ängelholm, slag utan det avslutande påviset, bara springa springa järnet mellan figgar och godisbelöning. En ny metod för oss, som vi hoppas ska ladda lagom inför resterande tävlingar i år...


När vi kom hem var han så trött så att han tog sitt lilla lejon och lade sig att mysa bland kuddarna i soffan.. Underlig vana han har, man kan nästan tro att han har en valp! En lejonvalp! ;-)

Så här har alltid gillat att ligga med gosedjur. Visst ser det mysigt ut? Stora killen, känns som igår som han var en liten plutt själv, lagom för matte att stoppa innanför jackan när vi skulle ut på första kisserundorna i smällkalla vintern när vi fick hem honom, åtta veckor gammal...

Liten blir stor - men otroligt barnslig fortfarande på vissa områden. Vi får nog ha fiskedamm med märgben för honom idag tralala...

torsdag, november 05, 2009

Upphovsrätt på matmenyn

"Jag måste ha fått black-out", säger den så kallade matskribenten Caroline Hofberg (så kallad eftersom hon inte själv iddes producera sitt material) i Aftonbladet om att hon ertappats med att ha plagierat stora stycken av Bo Hagströms böcker om italiensk mat i sin nya kokbok "Italia amore".

- Jag är så otroligt ledsen. Det var aldrig min avsikt att ta Hagströms texter. Det var helt enkelt ett misstag att det kunde gå igenom alla kontroller, säger hon till Kvällsposten.
(länk)


Hon skyller på stress och flyttad deadline från förlaget. Då tappade hon koncepten bland recepten. Det skulle ju in fakta också i boken och det var visst "skribenten" inget vidare på. Så hon gjorde väl egentligen bara så som många andra också gör i dag, lånar lite här lånar lite där. (Upphovsrätt, vad är det..?)

Fy f-n så j-a hjärndött och vad trött jag blir. Tur att Bo Hagström hittade det själv. Otur att förlaget är så slappa så att dom inte har någon som kollar av att det som ska tryckas i deras böcker har rätt upphovsman. Har dom sovit sig genom upphovsrättsdiskussionerna dom senaste åren? Det har man väl inte råd att göra om man är på den sidan i branschen? Nästan så jag önskar dom får ta smällen, eller ska vi säga en släng av sleven i alla fall?

Dumskallen med black-outen kanske ska hålla sig till får i kål eller något. Någon upphovsrätt ska hon nog inte försöka sig på att laga till iaf. Det blir visst bara pytt i panna av det.

Men varför har folk en så slapp inställning till upphovsrätt i dag? Ska fri spridning verkligen kunna innebära att man inte bara fritt använder annans skapade grejer utan också håvar in egna pengar på det? Om man inte upptäcks så är man home free typ? Såna bjudkalas kallar jag motbjudande...

Avtryck

Jag måste se väldigt snäll ut idag. Två gånger blev jag stoppad på stan och frågad om vägen hit och dit. Har inte hänt sedan i somras när jag fick visa två vilsna turisttanter vägen till Dinoland. (Very easy, kolla stora högen där åt Nyvång till, där är Dinoland...Ingen kan missa såna riktmärken i platta Skåne hahaha...)

Jag klarade dagens uppdrag med. Nya hovrätten, jajamen, jag kom ju just därifrån... Nästa fråga gällde gatan som gränsar till min egen gamla gata i Malmö City. Inte så svårt det heller.

Undras varför man ser så inbjudande ut vissa dagar trots allmän höstdepp? Andra dagar är man en sådan där som bara hamnar i trottoarväjningstrams hela tiden (jag vänster du höger? jag höger du vänster? nähädå båda samma sida samtidigt...*grrrr*).

När jag kom hem spelades gamla fina "Strutter" med Kizz på radion. Ja ja men tack, tack...

Nu ska jag jobba lite till och mobba grannarna med Töntarna på mycket hög volym. Bara så dom får en föraning om vad som komma skall... För i morgon börjar äntligen Kent-lovet. Love it! =)

tisdag, november 03, 2009

Att presentera ett svin...

...vaccin! Jaha jajamensan då nu har jag blivit presenterad för detta stick och det gick på ett kick i lördags morse. Däremot följdes det av två dagars mer eller mindre dimmigt tillstånd. Särskilt på nätterna, lite frossigt osv.

Men tävla med hund ska man väl göra ändå när man nu anmält sig och allt, tänkte jag stoiskt och gav mig iväg til Malmö BK:s söktävling på söndagsmorgonen. Tyler var ju glad och pigg och villig.

Söket var förlagt till en iskall snålblåsig skog utanför Harlösa. Han tog första figgen perfekt, hade den redan i nosen när vi gick in, och det var på motvindssidan och allt. Perfekt.

Men sedan så började det vanliga skitet på medvindssidan. ("haha matte här finns inget och jag tänker inte gå ut alls ändå på dina fåniga kommandon och göra lydnadsskick... eller så går jag lite som jag vill, grunda slag ibland, djupa ibland", sa Tyler). Så där stod jag som ett fån och gjorde omskick och fick poängavdrag igen för massa dubbelkommandon... När tiden gick ut visade det sig att Tyler var bara några meter från figge nr 2... Så nära, så nära... Bäää...

Lite trist, men vi ångade på med resten ändå. Sedan var det fart och fläkt och han var jättebra i sitt favoritmoment budföring igen, precis som sist, och han gjorde några fina högpoängare inne på klubben på lydnaden som jag gladde mig åt i vart fall. Och vi kom på pallen denna gång och fick ett fint fat med oss hem som pris! Det värmde lejonhundshjärtat.

Och återigen, precis som förra helgen i Osby, faktiskt endast ett enda sökekipage (av 4 tävlande) uppflyttat med knaper poäng. Sök är inte lätt nej...

Jag beklagade mig för en Malmöfunktionär att jag åtminstone ju borde klara appellen vid det här laget - men han bara skrattade gott och sa "haha du ska inte tro att det blir lättare sedan i lägre och högre klass ändå serru så bara tävla på du"... Han hade ställt upp flera gånger i lägre utan framgång och påminde mig om att det ju faktiskt är kul ändå oavsett hur det går på tävlingar. Hunden har ju alltid kul och älskar söket, även om vi förare jönsar till det för dom ibland...